10 Core Linux Interview Questions and Answers

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape


Again its time to read some serious content in light mood, Yup! Its another article on Interview question and here we are presenting 10 Core Linux Questions, which surely will add to your knowledge.

Linux Interview Job Questions
10 Core Linux Interview Questions
1. You need to define a macro, a key binding for the existing command. How would you do it?

Answer : There is a command called bind, in bash shell which is capable of defining macro, or binding a key. In order to bind a key with an existing command, we need to generate Character Sequence emitted by the key. Press Ctrl+v and then key F12, I got ^[[24~

[[email protected] ~]# bind '"\e[24~":"date"'

Note : Different types of terminals or terminal emulators can emit different codes for the same key.

2. A user is new to Linux and he wants to know full list of available commands, what would you suggest him?

Answer : A command ‘compgen ­c’ will show a full list of available commands.

[[email protected] ~]$ compgen -c

l.
ll
ls
which
if
then
else
elif
fi
case
esac
for
select
while
until
do
done
...
3. Your assistant needs to print directory stack, what would you suggest?

Answer : The Linux command ‘dirs’, will print the directory stack.

[[email protected] ~]# dirs

/usr/share/X11
4. You have lots of running jobs, how would you remove all the running processes, without restarting the machine?

Answer : The Linux command ‘disown -r’ will remove all the running Processes.

5. What does the command ‘hash’ is used for in bash Shell?

Answer : Linux command ‘hash’ manages internal hash table, fins and remember full path of the specified command, Display used command names and number of times the command is used.

[[email protected] ~]# hash

hits    command
   2    /bin/ls
   2    /bin/su
6. Which built­in Linux command performs arithmetic operation of Integers in Bash?

Answer : The ‘let’ command that performs, arithmetic operation of integer in bash shell.

#! /bin/bash

...

...

let c=a+b

...

...
7. You have a large text file, and you need to see one page at a time. What will you do?

Answer : You can achieve the above result by pipeling the output of ‘cat file_name.txt’ with ‘more’ command.

[[email protected] ~]# cat file_name.txt | more
8. Who own the data dictionary?

Answer : The user ‘SYS’ owns the data dictionary. Users ‘SYS’ and ‘SYSEM are created by default, automatically.

9. How to know a command summary and useability in Linux?

Assume you came across a command in /bin directory, which you are completely unaware of, and have no idea what it does. What will you do to know its useability?

Answer : The command ‘whatis’ display a summary of its useability from the man page. For example, you would like to see a summary of ‘zcat’ command which you don’t know previously.

[[email protected] ~]# whatis zcat

zcat [gzip]          (1)  - compress or expand files
10. What command should you use to check the number of files and disk space used by each user’s defined quotas?

Answer : The command ‘repquota’ comes to rescue here. Command repquota summaries quotas for a file system.

That’s all for now. Provide your valuable Feedback in our comment section. Stay tuned for more Linux and Foss posts.

If You Appreciate What We Do Here On Jassweb, You Should Consider:

Jassweb is the fastest growing and most trusted community site for any kind of Linux Articles, Guides and Books on the web. Millions of people visit Jassweb! to search or browse the thousands of published articles available FREELY to all.

If you like what you are reading, please consider buying us a coffee ( or 2 ) as a token of appreciation.

Support Us

We are thankful for your never ending support.